apr18-1

INDIVIDUELLT SETT

Barn i Kumlabunkern?

Danmarks nye statsminister Lars Lökke Rasmussen föreslog i sitt första tal som statsminister att straffmyndighetsåldern sänks eller helt avskaffas.
Jag och det landskronitiska komminalråder Torkild Stenberg delar denna uppfattning. Man tar sig för pannan! Hur kan detta vara möjligt! Som ung lärakandidat skulle jag ha gett mitt nuvarande jag en rak vänster i nyllet.

Jo, jag har under 20 år i de svenska skolorna sett vad mobbning ÄR, verkligen sett exakt VAD det är eftersom jag har sådana glasögon, och det är nu med fasa, vemod och psykiskt illamående i en salig blandning som jag åter och åter igen tvingas konstatera att det är verkligt otäcka attitiyder som kan uvecklas hos väldigt unga personer.

Har det varit så i alla tider? Jo, till viss del. Nen idag överlistar de unga och även de väldigt unga, med ytlig, alltså inte djupt känd, erfarenhet vunnen från internet och teve, i de flesta fall, oss vuxna lått som en plätt. Vuxensamhället är inte heller det minsta homogent som det var förr och till sist så har vi denna välvilliga och omhuldande attityd till barn som slår över i ren flathet generellt sett. Detta i kontrast till barnens hårda och obeveklig vardag som är överordna så snart vuxna är utom syn- och hörhåll.

Har själv varit utsatt för tendenser till mobbning både från ungdomar och vuxna. Vuxna är alltså ibland en tillåtande del av mobbning. Jag känner mekanismerna alltför väl och som Stenberg säger: ”Vi måste våga diskutera även kontroversiella förslag för att rå på kriminaliteten. Inte minst situationen i Landskrona visar behovet av att samhället får förutsättningar att agera tidigare, tydligare och ibland lite tuffare mot ungdomskriminaliteten”.

Är mobbning kriminalitet: definitivt så. Här har vi nog myckelfrågan. Kommentera gärna och berätta om du håller med om just detta! Mevetena och upprepade trakasserier över tid mot en annan människa är kriminell verksamhet! Går man för långt om man säger så?
Tidiga och tydliga reaktioner mot brott är de mest effektiva. Om unga människor som begår brott inte möter tydliga reaktioner är risken stor att de fortsätter och fastnar i ett kriminellt beteende. Det är ett svek att unga människor som begår brott idag inte möts av tydliga reaktioner.

Och så det viktigaste: Att sänka straffmyndighetsåldern handlar inte om att barn ska kastas i fängelse tillsammans med förhärdade brottslingar – det handlar om att unga människor också ska få ta konsekvenserna och ansvaret för en brottslig gärning. Lagföringen, med polisförhör, rättegång, konfrontation med åklagare och målsägande skulle utgöra stommen i en tydlig reaktion från samhället.
Vi får hoppas att Lars Lökkes förslag studeras och följs upp av justitieminister Ask. Ett mobbat barn är minst lika mycket värt som ett barn som mobbas! Jag ber kommunalrådet om ursäkt för att jag plankat så mycket av dess (hans!) text. Har lite brådis just idag. Jag bjuder på kaffe nästa gång det (han) cyklar förbi.

Kriminalitet och mobbning är två grenar på samma träd.

Skrivet av Ch. den 18 apr 12:07 | Anmäl
Tillhör kategorierna: uppfostran , skolan , ungdomar , samhälle , straffsatser
Kommentarer

Inlägget har 1 kommentar
Kriminalitet och mobbing
Anmäl
Skall motverkas i tid, det daltas alldeles för mycket med detta i yngre åldrar…..tyvärr! Ge unga brottslingar fotboja så de tvingas vara hemma mellan typ 21-07 på nätterna, det kan nog avskräcka om inte annat så kan de inte härja fritt ute på stan…..
Skriven av Tabac den 20 apr 10:27
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=495290

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: