m8-1

INDIVIDUELLT SETT

Att döda en partner

Man man kan som sagt ställa sig frågan vad Aftobladets artikel om de 153 kvinnorna som dödats av sina män egentligen har för avsikt. Ja, du läste rätt 153 kvinnor har under 2000-talets dödats av närstående män. I lilla Sverige. Ett vällovligt syfte är ju att peka på det våld som förekommer i våra familjer, diskutera det och i möljigaste mån reducera det.

Om man vill vara negativ kan man säga att föutom att Edblom och Weigle, som gjort den ganska omfattande studien, i någon mening kan sägas profitera på andras olycka, väljer de att lägga de in det hela i ett genusperspektiv. Det har de förstås rätt att göra men man kan undra om det är en väg att gå för att stärka den bräckliga jämställdheten. Eller om det i stället underblåser de allt kraftigare ”anti-feministiska stämningarna”. Vilka slutsatser undersökarna vill att vi ska dra sticker de inte under stol med: män dödar, kvinnor blir dödade.

Om man vill vara positiv, däremot, kan man applådera att de tar upp frågan om den högst bisarra termen ”utvidgat (eller är det utökat?) självmord”. Vadbefalls! Man kan väl för bövelen bara begå självmord på sig själv. Är man kanske och gräver efter den gamla termen passionsbrott här som, alltså i främst latinska länder, innebär att man är så förtvivlad, ledsen och svartsjuk att man inte är vid sina sinnens full bruk när man dödar. Ingen som dödar kan väl vara det. Först mördar man sin partner sen tar man livet av sig själv. Om en domstol ser det på annat sätt är det den som är sinnesjuk!

Om sedan detta föregåtts av tre års permanent gräl, psyksk vård eller om mördaren hittat sin partner i säng med en annan eller slagit sig på tummen får väl avspeglas i straffskalan i så fall. För att inte straffas med döden eller livstid tycker jag att det krävs att man uppvisar ånger och förståelse för att man handlat fel och man deltar i behandlingsprogram. Såvida man inte bedöms vara sjuk ”på riktigt”. Så jag vill förespråka att livstid finns kvar.

Skrivet av Ch. den 8 maj 04:33 | Anmäl
Tillhör kategorierna: manligt och kvinnligt , mänskligt , samhälle , straffsatser
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=501449

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser
« »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: