m6-1

INDIVIDUELLT SETT

Snopp och springa

Måste man se det otäcka våld som redovisas av journalisterna Edblom och Weigl som en ”motsättning” mellan två olika kön?

Förlåt, det låter kanske krasst, men låt oss föreställa oss att en relativt kvinnlig man dödar en manhaftigare kvinna. Bara för att visa på vad jag menar i princip.

Så är inte deras resonemang en simplifiering? Det finns bara två genetiska kön: snopp och springa. Men finns det inte en rad varianter av sociala kön som vi tillägnat oss? Jag vill gärna tänka mig dem som en skala 1 – 100.

Det är alltid fel att döda, enligt lagen och enligt mig, det är alltid fel att utöva våld och kränka andra, också detta enligt lagen numera har jag för mig.

Den stora skillnaden mellan ”absolut” fysiskt och psykiskt våld är väl att i det förra fallet upphör en människa att leva som en direkt följd av någon annans persons fysiska agerenade gentemot denne.

I det andra fallet tar kanske den misshandlade personen livet av sig ”för egen hand”, landar på mentalsjukhus eller i alla fall som psykfall utan verkligt kvalitativt liv. Kanske med viss fördröjning.

Jag säger inte att det är fel att visa våld sammanställts så illustrativt i ett lika vackert som tragiskt fotokollage. Inte heller att det är alldelses fel att lägga könstillhörighetsaspekter på detta.

Men det är inte detta enda sättet, och det bör inte vara uteslutande det sätt man ser det på. Alla dessa kvinnor, liksom deras banemän, var också individer.

Ofta fysiskt starkare genetiska män mot psykiskt starkare genetiska kvinnor. Eller spelar inte detta någon roll? Eller borde vi alla, oavsett hur vi ser ut mellan benen eller var vi ligger på skalan, kunna lägga band på våra starka sidor?

Skrivet av Ch. den 6 maj 03:28 | Anmäl
Tillhör kategorierna: manligt och kvinnligt , mänskligt , uppfostran , samhälle , straffsatser , sexualitet
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=500775

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser
« »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: