m5-2

INDIVIDUELLT SETT

Studievänlig miljö?

Det fortsätter att dyka upp bränsle till mobbningsdebatten. Bl a SvD berättar om en pojke som blivit mobbad under lång tid men som nu har med sig en livvakt varje dag. Anställd av föräldrarna (bra!). Så då är vi tillbaka vi detta att ”medborgarrätt heter pengar”, dvs. föräldrar som har ekonomiska resurser till detta kan skicka sina barn till skolan trots att de är mobbade. Detta blir förstås dubbelt fel.

Orsaker: de attityder som styr det svenska skolsystemet. Skolan är så mänsklig att den är ond. Dessutom är den blind. Och antagligen den mest självgoda institution som någonsin existerat. Missförstå mig rätt: jag avser inte enskilda personer eller skolor utan systemet i sig.

De som jobbar i ett system måste ju anpassa sig till regler och praxis. Mobbning är inte heller ett fenomen som inte är begränsat till skolan.

Vågar man säga det? Ett system för uppfostran måste i sig självt vara betydligt mer repressivt, konsekvent och homogent. Om skolpersonalen hela tiden ska arbeta med social anpassning får de mindre såväl tid som kraft åt att ägna sig åt själva undervisningen. Det är bra att skolan är snäll och hänsynsfull när den kan vara det men man måste inse att man arbetar med ofärdiga vuxna som inte självklart förstår vikten av att respektera andra individer.

Det krävs många olika åtgärder för att åstadkomma en stimulerande, trivsam och studievänlig miljö. Ett första och mycket grundläggande steg på vägen vore att försöka eliminera alla de tillfällen då en skoningslös ungdomlig gruppdynamik kan blomma fritt. Vem skulle vilja skicka sina barn med klassen till en öde ö? Har glömt vad boken (en gång kurslitteratur) och filmen heter.

Skrivet av Ch. den 5 maj 18:42 | Anmäl
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
Boken
Anmäl
heter ”Flugornas herre” och är skriven av William Golding, som också fick nobelpris för ett antal år sedan. Jag håller kanske i princip med dig, men jag ägnar mig helst åt trädgård på nätet och orkar inte riktigt diskutera politik också…// Mvh Nina B
Skriven av Nina Bergström den 5 maj 22:11
Nina
Anmäl
Tack Nina. Börjar bli gammal och glöms. Började fundera på om de t var ”Grisarnas ö” eller något sådant. Du. man kan se politiken som en trädgård också! Det gäller att rensa ut ogräs etc. Egentligen är jag kanske inte primärt intresserad av politik, utan av det mänskliga beteendet. Men det leder ju till politik och man blir arg ibland.
Skriven av Ch. den 6 maj 10:34
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=500768

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser
« »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: