jul09 17-1

Expressens förstasida Bloggens förstasida

Logga in/Börja blogga | Anmäl |

FÖLET MULLIGAN SÖKER NY MAMMA

DSB FIRST VILL HA MER BETALT
INDIVIDUELLT SETT

Om politik och samhälle ur individens synpunkt
Arkiv
Öar på land

Enklaver är nästan lika ”fängslande” som öar. Särskilt om de ligger långt från moderlandet. Med tiden upptäcker man att det finns så fruktansvärt många öar. Ja, de finns i sjöar och sedan finns det öar i sjöar på öar. Hur skulle man någonsin kunna hålla reda på alla och ännu mindre hinna besöka dem.

Någon skrev att sätter man en pojke (varför inte en flicka?) på en liten ö, holme, kobbe eller liknande så är det första han gör att gå runt den för att sedan ställa sig mitt på och eventuellt där börja bygga en koja. Vad säger det om mänskliga instinkter?

Även om de inte är lika andlöst spännande så är det i alla fall något visst också med enklaver eller exklaver. De är inte riktigt så många. I ett diskussionsforum råkade jag för ett tag sedan påstå att Jerevan ligger i mörkaste Asien och fick genast på rödbetan för det. Där i Ural, alltså mellan de Svarta och kaspiska haven är man väldigt europeiskt inriktade påstås det. Och det må så vara. Men det ligger faktiskt i Anatolien som också kallas Mindre Asien och i princip är den turkiska halvön. Nu kanske Turkiet kommer med i EU i så småningom och då kanske man defineierar om Europa även geografiskt. Men om man ska låta Kaukasus vara gräns så ligger staden Jerevan och landet där den är huvudstad (Armenien) definitivt i Asien, men naturligtvis inte mitt i och absolut inte i den ”mörkaste” delen som jag råkade påstå. Nåja, det är väl inget att bråka om.

Det var så jag kom på att grannlandet Azerbajdzjan har en lång enklav – Nachitjevan 5 500 km² och omkring 310 000 invånare – omgiven av detta Armenien på en sida och det medeltida Iran på den andra. Därmed förstår man vad som menas med ordet. En enklav kan antingen vara en egen stat eller vara del av en stat. I det senare fallet betecknas enklaven som en exklav i förhållande till moderstaten. Detta kan också gälla kommuner. Numera finns det väl inga sådana i Sverige men väl i broderlandet Danmark. Under de gamla landskommunernas tid förekom det dock ganska flitigt även här.

Det här inlägget håller på att bli i tråkigaste laget så jag ska inte tjata om de vanligaste enklaverna som San Marino och Vatikanstaten. Lite mer okänd är Campione d’Italia som är en italiensk kommun vid Luganosjön helt omgiven av Schweiz. Det finns dock inga passkontroller och man använder schweizisk valuta.

Sen har Spanien en pytteliten enklav i Frankrike som heter Llivia och som jag inte tror många känner till för den brukar inte ens synas på kartorna. Tyskland har ett område som heter Büsingen och som helt omges av Schweiz. Dock kan man ta sig dit via båt på Rhen utan att någonsin behöva beträda schweiziskt territorium. Belgien har Baarle-Hertog som är omgivet av Nederländerna och där ytterdörrens placering avgör vilket land ett hus ska tillhöra i det fall gränsen går rakt genom huset.

Skrivet av Ch. den 17 jul 09:57 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , psykologi
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=523325

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: