aug09 24-1

Expressens förstasida Bloggens förstasida

Inloggad som:Feminix | Anmäl |

”JACKASS”-STJÄRNAN RYAN DUNN DÖD I BILOLYCKA

ÖRESUNDSBRON STÄNGD EFTER OLYCKA
INDIVIDUELLT SETT

Om politik och samhälle ur individens synpunkt
Arkiv
Scientologerna

I en artikel i GT beskrivs hur en 19-åring äntligen lyckats bryta sig loss ur Scientologikyrkan, enligt tidningen en av världens farligaste sekter. Scientologerna är alltså en av dessa sekter, inte nödvändigtvis ett pejorativt ord, som sägs lägga beslag på sina medlemmar, själsligt och fysiskt.

Andra sådana anses i varierande utsträckning vara Heiches sexsekt i Sverige, Jehovas Vittnen, den s.k. Domedagssekten som utförde ett gasattentat mot Tokyos tunnelbana den 20 mars 1995 och 39 medlemmar av Heaven’s Gate som begick kollektivt självmord 1997.

Min fundering är vad det är som går fel i dessa fall. Från början är det någon som vill ställa allting rätt. En karismatisk ledare som inte skräder orden. I scientologernas fall var det Hubbard, i JV:s fall var det de s.k. Bibelforskarna, Josef Stalin var också en karismatisk ledare.

Scientologerna anser sig arbeta för att människor ska bli lyckliga, då blir det inga krig nämligen. Detta ska man åstadkomma genom en strikt hierarkisk, ytterst hemlig och sträng organisation.

Finns, eller fanns det ursprungligen något gott syfte i detta? Kanske skulle jag vilja säga, men uppblandat med narcissism, eskapism, fundamentalism, romantiska föreställningar, maktbegär och snart förvanskat i den så erbarmliga mänskliga gruppdynamiken som i sämsta fall kan förstärka det dåliga lika väl som det goda.

Visst är det bra om människor är lyckliga, det är bra om vi är så jämlika som möjligt, det är bra om vi har en gemensam moral. Men detta behöver inte uppnås till varje pris, vi behöver inte nödvändigtvis till punkt och pricka följa urgamla teser och lärosatser.

Det viktiga måste väl vara att vi är ärliga i vår strävan efter sådant. Visst måste det finnas krafter som driver på och krafter som håller tillbaka. Vad jag är rädd för är ”predikanter” som säger sig veta exakt vad som är bäst.

Skrivet av Ch. den 24 aug 16:15 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , religion , psykologi
Kommentarer

Inlägget har 4 kommentarer
Med tanke på…
Anmäl
90% av jordens befolkning har någon tro och om substansen i dessa olika trosuppfattningar är diffus kanske det skulle fordras en riktig debatt. Tron på evulutionen börjar ta mark mer och mer. Försökte en gång att samla olika företrädare för olika kyrkor/sekter för att inleda ett samarbete för ungdomarna väl och ve. Man var med så länge man själv slapp göra något men sedan…
Skriven av sweed05 den 25 aug 11:08
Hej Sweed05
Anmäl
Vad varje person borde fråga sig är: Kan det överhuvtaget finnas någon absolut sanning. Vid svar nej borde det stå klart att alla som säger ha en sådan sanning är ”falska profeter”. Lika lite som det kan finnas ett universalmedel mot alla sjukdomar och krämpor. Däremot verkar det som om människan har behov av att laborera med en begreppen ”Gud” och ”högre makter”. Fraser som att ”Guds vägar är outgrundliga” blir en förklaringsmodell som gör det möjligt för oss att på något sätt ändå få ett sammanhang i vekligheten genom att klakylera med det ”okända”. Sen är ju religiös radikalism i sig något grunden positivt som utnyttjas av ”sekter”. Man känner sig unik, man är ”kallad”, man är på den rätta vägen, till skillnad från de flesta andra vill man verkligen uträtta något viktigt etc. Det du beskriver är väl kanske mer allmänmänskligt beteende. Många vill vara med och sola sig i glansen, bara någon annan gör jobbet. Frågan är om det går att förändra det mänskliga psyket och attityder på en kafferast. Här är vi tillbaka till ruta ett. Krävs det alltså manipulation för att åstadkomma något?
Skriven av Ch. den 25 aug 11:51
STORA BRISTER I ÄRLIGHETEN……….
Anmäl
Kram
Skriven av Sexy Bitch den 25 aug 11:55
Med manipulation…
Anmäl
…är vi inte bättre än trossamfund eller sekter!
Skriven av sweed05 den 25 aug 18:34
Skriv kommentar

Läs först om våra regler och villkor för kommentarer.
Rubrik:
Kommentar:
Du är inloggad som: Feminix
Logga ut
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=533921

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: