aug09 15-1

Expressens förstasida Bloggens förstasida

Inloggad som:Feminix | Anmäl |

KATIE OCH SURI I MIAMIS VÅGOR

ÖRESUNDSBRON STÄNGD EFTER OLYCKA
INDIVIDUELLT SETT

Om politik och samhälle ur individens synpunkt
Arkiv
Synen på våldtäkt

Ny praxis gör att personer som dömts för våldtäkt frias, basunerar SvD ut. Vad som hänt i sak är att HD rivit upp två domar där ord stått mot ord. I vilken utsträckning lägre instanser kommer att påverkas av detta återstår att se. Om de gör det ökar såväl risken att några våldtäktspersoner går fria som rättsäkerheten för de som åtalas. Ett minus och ett plus alltså. Vilket väger tyngst?

En åklagare tror att denna nya praxis kommer att få genomslag i relationsmål överlag. En annan tror att fler förundersökningar nu kommer att läggas ner. Rättsligt har det inte egentligen skett någon dramatisk förändring. Psykologiskt kan det dock bli skillnad om domstolarna blir försiktigare.

Frågan är väl, som alltid, i första hand vad som ska bedömas som våldtäkt, i andra hand hur den då ska bevisas och i tredje hand hur den ska bestraffas. Och till detta kommer svårigheterna att bedöma våldtäkter i nära relationer. Ska det bedömas efter en särskild skala, ha särskilda beviskrav och kanske vara grövre?

Enligt den skärpta sexualbrottslagen från 2005 kan det vara våldtäkt när offret sovit, lidit av psykisk störning eller varit kraftigt berusad. Jag tycker det är viktigt att detta tränger in folks medvetande. Det är därför jag gör detta inlägg som egentligen bara är en sammanfattning av Dagbladets artikel.

Följ länken ovan och läs om några intressanta fall!

Min personliga undran är också om det kan gå att diskutera sådana här frågor sakligt?

Skrivet av Ch. den 15 aug 12:54 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , samhälle , straffsatser , maktmissbruk , psykologi , filosofi , litteratur
Kommentarer

Inlägget har 10 kommentarer
DET ÄR EN SVÅR PROBLEMATIK…….
Anmäl
men om den ene vill och inte den andre? Men man har ”ställt upp” och känner sig våldtagen varje gång rent psykiskt/fysiskt. Detta är en tanke som jag baserar på erfarenheten av att diskutera saken med olika kvinnor. Kram
Skriven av Sexy Bitch den 15 aug 16:39
Utsatthet
Anmäl
Efter heta debatter redan på sjuttiotalet om kvinnors (flickors) utsatthet har det fortsatt in på åttio- och nittiotalen och har nu hamnat i fokus igen. Inte konstigt om man har sett och följt debatterna under åren och dels fasat för människors beteende mot varandra och många attityders förändring. Det som mest upprör är givetvis samhällets ”attityder” då det verkar normgivande på hur vi vanliga människor behandlar och respekterar varandra. Menar då alltifrån den samlade psykologkåren, socialvården, rättsväsendet och många gånger samhället i övrigt som behandlar utsatta (våldtagna) kvinnor (flickor) på ett annat sätt än icke-utsatta kvinnor (flickor). Detta följer också kvinnan (flickan) hela livet dels med det egna uppslitande minnet av utsattheten men också samhällets attityd mot henne i allmänhet.
Skriven av sweed05 den 16 aug 09:00
Hållbara bevis
Anmäl
är väl det som krävs. Står ord mot ord och inget bevis så finns det väl ingen annan lämplig dom än att fria. Det har visat sig att en del i våldtäktsmål dömts på falska grunder. Svårt är det naturligtvis för ingen gärningsman skall gå fri och ingen oskyldig dömas. Rättsväsendet i Sverige är inte perfekt för även om det finns bevis eller mkt stor sannolikhet så räcker det inte till en fällande dom ta tex SD misshandeln där våldet mot kvinnan döms för det var filmat och för våldet mot mannen döms ingen för det fanns inte med på film. Måste allt vara filmat numera ??
Skriven av QDMx den 16 aug 21:16
Men det är fler…
Anmäl
som fälls och i många fall på väldigt unga kvinnor som är rädda än ”Det har visat sig att en del i våldtäktsmål dömts på falska grunder”.
Skriven av sweed05 den 17 aug 08:18
Till Bitchan
Anmäl
Intressant att ta med den synpunkten. Så kan det nog vara många gånger. Man kan tycka det är svagt av den ”gynnade” parten att inte lägga märke till att det är så eller att godta det.
Skriven av Ch. den 17 aug 18:26
Dessutom…
Anmäl
… är det ”runtomkringverksamheter” för den utsatte som ytterligare förstäker hennes utsatthet och gör att hon blir särskild dömd i sin utsatthget. Att den åtalade nekar i alla lägen hör till historien.
Skriven av sweed05 den 18 aug 07:26
våldtäkt och ansvar
Anmäl
Det ser ut som om våldtäkter har ökat enormt i Sverige på de senaste 5-10 åren ? Jag som är känd för att inte vara politiskt korrekt tror att det beror på att många icke Svenskfödda har en usel inställning till kvinnor.Tyvärr så blir dessa flickor våldtagna på nytt om det blir rättegång, så jag tror att väldigt många håller tyst om det som hänt……kanske också pga. skam……….tyvärr. Ibland tycker jag nog också att flickor-kvinnor bör lära sig att ta ansvar för sig själva och inte sätta sig i dessa situationer….dricka sig aspackad, hänga tuttarna i plytet på killarna,grovhångla med nån du nyss träffat..osv…..Ja jag vet………jag låter som en gammal moralkärring……….och självklart är det ändå inte någon ursäkt för förbrytaren, men det kan inte hjälpas att vissa signaler KAN missuppfattas, (speciellt av en viss grupp) och då är det väl lugnast att hålla inne med dessa signaler då ? jag har sett filmer från sk ”spritfester”som anordnas för ungdomar på solsemester, och visst verkar alla ha jättekul, men tänk framåt 20 år…………..Du kanske vill bli tex. politiker……eller nån annan kändis…………..då kan jag lova att filmsnuttarna där du är aspackad och slänger med pattarna och slickar grädde från nån killes skrev kommer att hamna på löpsedlarna…………….så lagom kul då …………….soliga kramar
Skriven av floridatjej den 21 aug 03:26
Till Sweed05
Anmäl
Tack för din input. Ja, det är ett komplext problem fast det egentligen borde vara lätt: våld är aldrig acceptabelt, vare sig fysiskt ett psykiskt. Själv skulle jag alrig kunna tvinga någon till något än mindre njuta av det. Det där med våltäktsoffer som blir hånade när de ska anmäla är fruktansvärt. Likaså att det finns ett antal oskyldigt dömda i vår föängelser. Och allt kompliceras av att våld förekommer inom relationer och att olika kulturer möts och läser varandra fel. Diskussionen är viktig även om man inte kan lagstifta bort allt lidande. Däremot kan man förstås motarbeta att människor utsätter andra för våld och lidande. Och bestraffa.
Skriven av Ch. den 21 aug 18:05
Tack för Din kommentar…
Anmäl
…som är värdefull. Tyvärr är vi motarbetade av religioner, viss allmänhet och vad värre är en del obetänkta uttalande från Rättsväsendet bland annat nu sist från en Åklagare som då tyckte att våldtäckter inom ett förhållande skulle falla inom ”ordningsstadgan”?
Skriven av sweed05 den 22 aug 07:54
Till Floridatjej
Anmäl
Ja, moral är ett underligt monster. Och vad som är moraliskt korrekt eller acceptabelt kan skilja sig åt mellan länder och kulturer. Kanske folk behöver lära sig att det inte är säkert att samma regler gäller överallt som hemma. Alla våldtäktsanmälningar ska tas emot med respekt för den som anmäler. Utbildning! Likadant me den som anmäls. Om det sedan visar sig att det är falska anklagelser i några fall eller att de inte kan ledas i bevis, ska det inte moraliseras, utan bestraffas för mened ev. sättas in andra åtgärder som familjeterapi eller vad som helst.
Skriven av Ch. den 22 aug 12:50
Skriv kommentar

Läs först om våra regler och villkor för kommentarer.
Rubrik:
Kommentar:
Du är inloggad som: Feminix
Logga ut
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=531120

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: