aug09 12-1

Expressens förstasida Bloggens förstasida

Inloggad som:Feminix | Anmäl |

”JACKASS”-STJÄRNAN RYAN DUNN DÖD I BILOLYCKA

ÖRESUNDSBRON STÄNGD EFTER OLYCKA
INDIVIDUELLT SETT

Om politik och samhälle ur individens synpunkt
Arkiv
Eller hur lilla stumpan?

En framgångsrik liten stumpa

’Lilla stumpan’ verkar vara ett tilltal att se upp med. Ja ett riktigt rött skynke, särskilt för kvinnor som kämpar för millimeterrättvis jämställdhet mellan könen. Och jag kan förstå det. Men ur en rent individuell synpunkt. Har själv reagerat (inombords) när jag hört andra män använda det och häpnat när jag till min förvåning funnit att föremålet självt (synbarligen) godtagit tilltalet.

Själv har jag i början av äktenskapet råkat säga det till min hustru men hon reagerade med sur min och genmälet: ”Och du din kalsong då!” för hon associerade i hastigheten till strumpa eftersom hon har ett annat språk som modersmål. Och om vi vänder på det. Hur roligt skulle som man vara att kallas lilla stumpen? Det skulle ju då kunna associeras till könsorganet vilket i och för sig skulle kunna vara upphetsande för dem som har en viss sexuell dragning.

Kvinnor har väl inget synligt företräde som skulle kunna förknippas med stump så det är nog inte det som är problemet. Såvida de inte är små till växten och därmed stumpliknande. ’Lilla vän’ är inte stort bättre att säga till en kvinna inte ’lilla gumman’ heller antar jag. Men hur har uttrycken uppstått? Är det medvetna ansträngningar att hålla tillbaka kvinnokollektivet eller mäns valhänta försök att uttrycka känslor när de någon gång har sådana? I vilka sammanhang fälls uttrycken och i vilken ton yttras de. Är det inte det som borde vara avgörande?

Män är i genomsnitt något större än kvinnor rent fysiskt? Kan det var det? Skulle kvinnor kunna tänka sig in i det och rekommendera andra tilltal vid behov. Själva skulle de antagligen ha uttryckt sig betydligt mångordigare åtföljt av en (nedlåtande?) klapp på kinden med handens utsida eller någon annan lätt kontakt som män inte vågar* sig på.

Eller är det själva känslan det är fel på? En känsla som då skulle återspeglas i uttrycket. Hannens mångtusenåriga känsla av att beskydda den något mindre och förhållandevis försvarslösa honan. Har honor (förlåt kvinnor) numera, efter 1975 eller så, också sådana känslor? Män är ju verbalt underlägsna menar jag.

Allt detta som följd av Paulina Helgesons recension av Inger Edelfeldts nya bok ”Den manliga mystiken”. Haha, vilken jäkla mystik?

*) Diskriminering p.g.a. kön eller otillbörligt sexuellt närmande

Skrivet av Ch. den 12 aug 10:14 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , manligt och kvinnligt , mänskligt , samhälle , feminism , språk , psykologi
Kommentarer

Inlägget har 1 kommentar
jaja………..
Anmäl
tur att vi är olika……………..lilla stumpan låter nedlåtande so om Du pratar med ett barn…..lilla gumman låter för gammalt…….ja vi kvinnfolk är inte lätta att förstå. Ni karlar är inte lika kompliserade……….Vi behöver romans, stämning, tid ,plats…….ni karlar behöver bara plats………………soliga kramar
Skriven av floridatjej den 21 aug 03:33
Skriv kommentar

Läs först om våra regler och villkor för kommentarer.
Rubrik:
Kommentar:
Du är inloggad som: Feminix
Logga ut
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=530262

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: