Min debatt med Lena Sommestad 1)

Jag tycker att Lena Sommestad verkar relativt klok och hederlig, för att vara en politiker. På sin blogg skrev hon : S-kvinnors framtid: kvinnofrågorna i centrum för svensk politik:

”Den bestående ojämlikheten mellan kvinnor och män i Sverige kräver självklart nya, jämställdhetspolitiska reformer, som en individualiserad föräldraförsäkring.”

Jag skrev: ”En sak saknas: Uppvärderingen av hemmaföräldrarnas barnomsorg. Vård av egna barn borde väl självklart jämställas med vård av andras barn. Har ni tänkt på vad vård av egna barn är jämställt med? Jo, vård av egna hundar. Varför protesterar ingen av er mot detta? Hundar växer som bekant inte upp till samhällets framtida medborgare. Därför är det självklart att vården av hundar ska ses som ett egennyttigt arbete – inte ett samhällsnyttigt. Men att ni intelligenta och välutbildade människor kan acceptera att hemmaföräldrarnas barn jämställs med hundar – det övergår mitt förstånd.”

Lena Sommestad svarar:

”Redan i början av 1900-talet drömde tyska feminister om att kvinnor skulle få erkännande genom mödralöner. Hela kvinnorörelsens historia har präglats av konflikter mellan kvinnor som – liksom du – hävdar att kvinnors omsorgsarbete ska uppvärderas och kvinnor som istället har betonat lika ansvar och möjligheter för kvinnor och män.

Jag håller med dig om att omsorgsarbetet borde värderas mycket högre än idag. All historisk erfarenhet visar dock att idén om att kvinnors arbete ska uppvärderas och kvinnor få en god samhällsställning som heltidsarbetande mödrar inte är någon framkomlig väg. Ingenstans i världen har kvinnor uppnått en aktad samhällsställning eller ekonomiskt oberoende som mödrar. Tvärtom – att acceptera och understödja subvention eller bidrag för barnomsorg i hemmen cementerar en samhällsordning där omsorgsarbetet förblir underbetalt och marginaliserat. Om du vill att omsorgsarbetet ska bli uppvärderat bör du se till att män och kvinnor delar på ansvaret.

Få länder lägger så stora resurser på omsorgen om barnen och de små barnens utveckling som Sverige, och Just därför har omsorgsarbetet synliggjorts och uppvärderats. Det är utbyggnaden av förskolan som ger dig själv argument för att kräva att också hemmaföräldrar ska ha betalt. I länder där man – som du vill – har idén att man ska ersätta hemmaföräldrar blir det inga löner att leva på. Det som finns i andra länder är skattesubventioner till hemarbetande kvinnor – via männens löner – eller socialbidrag som till ensamma mammor, ofta föraktade som “welfare queens”.

Inom ramen för den svenska demokratin har vi beslutat att subventionera förskola och att främja kvinnors förvärvsarbete därför att det är en politik som vi genom erfarenhet och forskning vet främjar vår gemensamma välfärd, kvinnors ekonomiska oberoende och barnens utveckling. Till skillnad från nästan alla andra länder i världen har vi i Sverige en föräldraförsäkring som ger föräldrar möjlighet att vara hemma under lång tid (16 månader) utan att riskera jobbet. Vi har rätt till sex timmars arbetsdag för småbarnsföräldrar.
Ingen hindrar någon från att vara hemma med sina barn när samhällets subventioner till omsorg i hemmet löper ut, men detta betalas inte med lön därför att en sådan modell rymmer risker och nackdelar som det inte finns skäl att subventionera. Du må tycka att detta “övergår ditt förstånd” men jag skulle då rekommendera dig att se hur det ser ut i länder där man inte – så som i Sverige – har prioriterat förskolan och kvinnors förvärvsarbete. I dessa länder har barnafödandet sjunkit som en sten, helt enkelt därför att de flesta kvinnor inte delar din uppfattning.”

Mitt svar kommer ovan.

Annonser

2 svar

 1. Olle Nilsson
  juni 7, 2011 kl. 10:36 f m
  ( Kommentar skickad till Lena Sommestad)

  Måste säga att jag i dessa frågor i huvudsak delar Feminix uppfattning. Kan exemplifiera med vad nuvarande system har inneburit för min egen familj. Vi fick våra barn som nu är några och tjugo år när vi var relativt till åren komna. Min fru som innan dess förvärvsarbetat i hela sitt vuxna liv ville själv vara hemma och ta hand om barnen så länge det behövdes, 11 år, och vi belastade därför inte den offentliga barnomsorgen. Ekonomiskt var det möjligt genom att jag själv var högavlönad. Samhällets tack för detta är att hon nu får nöja sig med en pension på netto ca 4600 kr/månad! Detta eftersom hon senare endast lyckats få lågavlönade och tillfälliga timanställningar och stressats så att hon tvingats pensionera sig vid 61 års ålder. Om jag själv dör före henne, vilket är troligt eftersom jag är betydligt äldre, hamnar hon i ett ekonomiskt mycket utsatt läge.

  Gör tankeexperimentet att vi undviker att utsätta någon individ för en sådan ekonomisk press genom att till varje individ, barn, förvärvsarbetande som pensionär, utdela en grundläggande medmänniskolön svarande mot existensminimum i ett fattigt land.
  Detta skulle i Sveriges fall behöva betalas med exempelvis en ca. tioprocentig löneskatt och skulle gynna barnfamiljer, studenter, lågavlönade och fattigpensionärer på höginkomsttagarnas bekostnad.

  Observera att en sådan medmänniskolön skulle kunna ersätta en hel del befintliga transfereringar så att ökningen av skattetrycket på de förvärvsarbetande skulle kunna bli ganska blygsam.
  Därför tror jag att medmänniskolönen med fördel skulle kunna sättas högre, kanske till tre gånger existensminimum. Jag själv skulle i likhet med, tror jag, många andra höginkomsttagare välkomna en sådan reform.

  Kommentera gärna!

 2. Ditt förslag liknar miljöpartiets medborgarlön, som de väl är på väg att överge? Mot den idén går väl emot den dominerande ”arbetslinjen” och därmed omöjlig att genomföra. Vore det inte mer realistiskt att verka för en höjning av vårdnadsbidraget så att det motsvarar kostnaden för en dagisplats?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: