Flyktingproblem i Australien

Från en artikel i SvD, Asylstopp på julön:

”Den här lilla, avlägsna ön i Indiska oceanen har hamnat i centrum för en av Australiens hetaste politiska frågor: vad skall man göra med de tusentals flyktingar som söker en bättre framtid i ett rikare, fredligare land än det de lämnat bakom sig? Australien släpper inte in dem utan en noggrann process, där flyktingarnas bakgrund granskas. Och under tiden hålls de här, i ett välbevakat läger i ett isolerat hörn av Julön.

Antalet flyktingar i det nu överfulla lägret uppgår till över 2000, så många att en del måste flyttas till fastlandet – medan man bygger nya baracker på ön.

Det är krig och konflikter i Afghanistan och Sri Lanka som har drivit tusentals människor på flykt österut. Lankeserna kommer ofta med båt direkt från hemlandet. Afghanerna och personer från Mellanöstern flyger först till Indonesien där de sedan, med hjälp från människosmugglare som tar höga avgifter, fortsätter i knappt sjövärdiga båtar mot Australien.

–Australien är knappast ett av Afghanistans grannländer, sade oppositionspolitikern Scott Morrison nyligen till dagstidningen The Australian.

Hans kritik återspeglar motviljan bland många i Australien att ta emot alla dessa flyktingar från fjärran länder – och det faktum att asylsökarna faktiskt betalar för att bli forslade till Australien. Och igår meddelade invandrarminister Chris Evans att läget i Afghanistan och Sri Lanka förbättrats så pass mycket att man inte längre kommer att behandla asylansökningar från personer från dessa länder.

Han vill inte spekulera i om det resulterar i att strömmen av desperata asylsökande på väg till Australien stoppas.

–Förändringen skickar en stark signal till människosmugglarna, att de inte längre kan garantera att deras kunder får visum, sade han enligt TT-Reuters.

Enbart hittills i år har minst 30 båtar med drygt 1200 personer inte bara från Sri Lanka och Afghanistan utan också Irak, Pakistan och Iran sökt sig till Australien i en stadig ström som började för drygt tio år sedan.

Julön figurerade först i flyktingsammanhang 2001 när Tampa, ett norskt fartyg, kastade ankar här med 438 personer ombord, mest irakier och afghaner som räddats från sjunkande båtar. Australien, som årligen tar emot tusentals flyktingar från Kina, Vietnam och andra länder, menade att ‘båtfolket’ inte kunde få ‘förtur i kön’ medan andra fall behandlades.

Lösningen blev att skicka dem till två små öar i Stilla havet, Manus utanför Nya Guinea och Nauru. Detta möttes med hård kritik och blev en stridsfråga 2001 års val i Australien. Sex år senare övergavs ‘Stillahavslösningen’ och svaret blev flyktingförläggningen på Julön, som är australiskt territorium.

Kritiker på vänsterkanten har kallat förläggningen för ‘Australiens Guantanamo’, medan de till höger misstänker att det bland flyktingarna kan finnas terrorister från Afghanistan och från de besegrade Tamilska tigrarna på Sri Lanka. Men människosmugglarna vet att de kan lämna flyktingarna här – och Australien har fått ett stort problem på halsen.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: