Finlands stöd för hemvård av barn

Stöd för hemvård av barn (i Finland)

Familjen har rätt till stöd för hemvård av barn om ett barn som är under tre år gammalt inte vårdas på en kommunal dagvårdsplats. Hemvårdsstöd betalas också för familjens övriga barn under skolåldern om de inte är i kommunal dagvård. Stöd för hemvård av barn ansöks hos Folkpensionsanstalten. En del av kommunerna betalar ett extra stöd, s.k. kommuntillägg för de familjer som själva sköter sina barn. Kommunen kan fritt välja hur stort kommuntillägg de betalar.

Stöd för hemvård av barn kan beviljas direkt efter avslutad period av föräldrapenning och det kan utbetalas tills familjens yngsta barn fyller tre år eller övergår till kommunal dagvård eller om familjen istället väljer att ordna dagvården med hjälp av stöd för privat vård.

I hemvårdsstödet ingår en vårdpenning som betalas för varje barn som berättigar till stöd. För ett barn som är under tre år gammalt är vårdpenningen 294,28 euro per månad och för varje följande barn under tre år 84,09 euro per månad. För barn som fyllt tre år men är under skolåldern betalas 50,46 euro per månad (år 2006).

Utöver vårdpenning kan vårdtillägg betalas beroende på familjens storlek och inkomster. Det betalas endast för ett barn och maximibeloppet är 168,19 euro per månad.

Stödet för hemvård av barn är beskattningsbar inkomst.

Annonser

2 svar

  1. Vilken trevlig sida jag hittat! Kommer sitta här en del nu och se vad jag finner 🙂 Glad påsk!

  2. Vad roligt att du tycker det! Glad påsk till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: