Svt fjäskar för islam

Kan vi förvänta oss kosher-tv ledd av tre ortodoxa judiska kvinnor, Livets ord-tv ledd av Ulf Ekman eller rent av Sd-tv med Jimmie Åkesson? Troligtvis inte.  Det skriver Dilsa Demirbag-Sten i SvD, 31 oktober 2008.

I SVT-programmet Existens (7/12 2003), som handlade om sharia l­agarna, frågade programledaren en av två gäster upprepade gånger om hon ansåg att stening till döds var ett rättmätigt straff vid otrohet.

Gästen, Cherin Awad, svarade kort och konsist ja. Svaret imponerade tydligen på redaktionen till den grad att SVT anlitade den numera utexaminerade juristen Awad som mångfaldskonsult och senare anställde henne som en av tre programledare för Halal-tv som har premiär den 3 november.

Trion som ska leda programmets åtta avsnitt är Dalia Azzam Kassem, Cherin Awad och Khadiga El khabiry. Tre unga kvinnor som är djupt troende beslöjade muslimer, och lever nära Koranens påbud.

En hårt pressad Awad tog för några veckor sedan, efter det att hennes uttalande åter uppmärksammats i olika medier, avstånd från sin syn på stening vid otrohet.

Då flera medier uppmärksammade Awads tidigare uttalande tog SVT bort tablåtexten som sammanfattade Existens-programmet om sharialagarna och det olämpliga uttalandet.

Samma text, som hade funnits på nätet sedan länge, plockades för tre veckor sedan bort med argumentet att det kunde komma följdfrågor och att texten var hårdragen.

Exakt vad det är i det jakande och korta ordet ja som går att misstolkas och hårdras vet nog bara SVT. En mer trolig förklaring är att ­redaktionen ville undvika kritik genom att hindra att allmänheten tog del av texten.

Visst är det viktigt att även religioner belyses och olika religiösa grupper får komma till tals. Men då under ledning av politiskt och religiöst obundna och opartiska journalister, som kritiskt förhåller sig till ämnet. Det finns pressetiska regler som vi journalister måste förhålla oss till för att framstå som trovärdiga.

Allt annat är opinionsbildning, vilket inte innefattas i SVT:s ­public service-uppdrag.

Till skillnad från kön, hudfärg, etnicitet och föräldrar väljer man sin religiösa övertygelse och ideologi och bör även kunna ställas till ansvar för det. För att tala i klartext – religioner och ideologier bör behandlas kritiskt av public service.

Läs hela den utmärkta artikeln! Länk

Annonser

5 svar

 1. OLIKA barn leka bäst verkar vara SVT’s idé.

  Gillar du Islam: flytta till Mellanöstern så slipper du alla knäppa demokratiska, ärliga och blåögda idioter i Sverige som du hatar över allting annat. Gör slag i saken och ta tag i ditt eget liv och alla underbara Sharialänder som redan finns i överflöd. Flytta nu, så slipper du skiten i Sverige.

 2. Poängen med artikeln är väl ändå inte att svt fjäskar för islam, utan snarare bidrar till att sprida en förvrängd bild av den?

 3. Cark: Förvrängd? Menar du att bilden av den hårdföra, bokstavstrogna, islam är förvrängd och bara den ”något snällare” islam är den enda rätta? Många hävdar att det är omöjligt att reformera islam. Det vore ju att bryta mot guds ord. Det pågår ju en konflikt mellan hård och snäll islam. De snälla anses fjäska för de otrogna i väst. Tyvärr kan man inte säga att de snälla kommer att vinna. Även här i Sverige pågår denna konflikt.

 4. Sverige är ett mångkulturellt land som politker ofta säger eller är
  Sverige ett kristet land eller…?
  Fjantarna inom SVT, annan media, inom politiken mm vågar inte säga något annat än det först nämnda, mångkulturellt. Lagarna är iallafall kristna, tur det!!!
  En del vill väl blanda in sharialagar nu med de kristna. Billigare att stena någon än 20 år i fängelse.

 5. Om man inte fjäskade för islam så kunde man väl valt tre muslimska tjejer med helt olik syn på sin situation. Nu väljer man tre stycken beslöjade damer och sätter därmed agendan för muslimska kvinnor i Sverige. Otrolig partsinlaga av ett public service företag som skall agera neutralt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: