Sveriges förvandling börjar i Skåne

En tankeväckande artikel i DN 2007-03-10, Skånes uppror mot eliterna

Landskrona har förvandlats från ett klassiskt arbetarfäste till en högerextrem pilotkommun. Hur gick det till? Dan Jönsson ser folket vända sig emot den politik som skulle gagna dem.

I Landskrona har lokaltidningen kritiserats hårt för en reportageserie om brottsligheten inför valet, som gav Sverigedemokraterna vatten på sin kvarn. Och i Malmö brukar tidningarna skriva ”krig” när ungdomar i Rosengård kastar sten på stadsbussarna från gångbron över Amiralsgatan.

På Rosengårdsskolan berättar rektorn Marie Wennberg om skolans tvåspråkiga undervisning – liksom på andra Malmöskolor bedrivs här sen några år undervisning på både svenska och arabiska.

en skola där mer än hälften av eleverna har arabiska som modersmål – och inte en enda svenska.

lösningen är också den logiska konsekvensen av en liberaliserad skolmarknad där kommunala skolor i områden som Rosengård trängs allt hårdare dels av konkurrensen från de muslimska friskolorna, dels av svenskspråkiga föräldrar som tar med sin skolpeng någon annanstans.

– Den är en del av pluralismen, säger han (Aje Carlbom). Det kommer att finnas etniska enklaver för all framtid, och främlingsfientlighet för överskådlig tid. Vill man ha ett mångkulturellt samhälle får man stå ut med den här sortens problem.

Om man i Rosengård eller Landskrona tvingas hantera den krångliga mångkulturella verkligheten finns nämligen platser (Vellinge), alldeles nära, där man enkelt kommer undan den. Om man har råd.

(I Vellinge har) moderaterna haft ett väljarstöd på sextio sjuttio procent, och kommunen var i senaste valet den enda i Skåne där Sverigedemokraterna blev lottlösa.

Vellinge är en välskött kommun och driver redan en som vi tycker vettig invandringspolitik, säger han (Dag Sundius, SD). Samma som vi själva skulle driva om vi fick bestämma.

Se där alltså: en sverigedemokratisk mönsterkommun – och utan sverigedemokrater! Låter det paradoxalt? Är det då inte minst lika paradoxalt att höra politikerna lovorda mångkulturen – samtidigt som man kan se dem fly från samma mångkultur till sina vita villareservat? Aje Carlbom och Göran Adamson är överens om att Sverigedemokraternas framgångar främst måste förstås just som ”ett uppror mot eliterna”.


Annonser

2 svar

  1. SD fick faktiskt nästan 3% i riksdagsvalet.

  2. Klarläggande: från Vellinge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: